terug naar nieuwsartikelen

Willich uitstekende springplank voor Nederlandse ondernemers

Foto: Christian Hehnen / © Stadt Willich

In Willich bevindt zich één van de grootste aaneengesloten bedrijventerreinen van Europa: Münchheide. Nadat het bedrijventerrein de afgelopen decennia gestaag groeide, staat nu de vijfde uitbreidingsfase voor de deur – met grote kansen voor Nederlandse ondernemers.
Daar waar ooit in opdracht van de monniken van Kloster Kamp – vandaar ook de naam ‘Münchheide’ – landbouw werd bedreven, hebben zich inmiddels circa 750 bedrijven uit 23 landen gevestigd. Bij elkaar hebben deze bedrijven ruim 8.500 werknemers in dienst. Aan de al bestaande 176 hectare van Münchheide I tot en met IV moet de komende jaren circa 18 hectare toegevoegd worden, in de vorm van Münchheide V. Het nieuwe bedrijventerrein is volop in ontwikkeling: er is al veel interesse in de nieuwe kavels, die vanaf de tweede helft van 2021 in de verkoop zullen gaan.

Direct aan snelweg en dicht bij luchthaven
Waar Münchheide I tot en met IV aan de oostelijke kant van de A44 te vinden zijn, moet Münchheide V aan de westelijke kant verrijzen: tussen de A44, de Aachener Straße (L461) en de Kempener Straße (L26) in. Hét grote voordeel van Münchheide V is natuurlijk dat het terrein direct aan de A44 ligt, zegt Christian Hehnen van Stadt Willich. “Vanaf de snelweg ben je binnen enkele minuten op het bedrijventerrein, omdat het zijn eigen afslag heeft. Bedrijven zijn bovendien goed te zien vanaf de A44.” Daarnaast is de internationale luchthaven Düsseldorf Airport dichtbij; deze is binnen 15 à 20 minuten te bereiken.

Grote verscheidenheid aan bedrijven
De diversiteit aan bedrijven op Münchheide I tot en met IV is groot. Er zijn onder andere ondernemingen uit de metaalsector te vinden, uit de auto-industrie, levensmiddelenproducenten, bedrijven uit de logistieke sector en groothandels. Ook voor Münchheide V streeft Stadt Willich naar een divers bedrijvenpalet. “Alle bedrijven zijn welkom. Traditioneel zijn er in Willich veel bedrijven uit het mkb te vinden, maar ook verschillende grotere, internationale bedrijven hebben zich hier al gevestigd”, zegt Hehnen. “Wat betreft de sectoren hebben we geen speciale wensen. Elke aanvraag is welkom.”

“Goede verbindingen met Nederland en Ruhrgebied”
Ook Nederlandse bedrijven ziet Hehnen graag komen. Waarom is het bedrijventerrein juist voor Nederlanders zo aantrekkelijk? “Allereerst ligt Willich dicht bij de Nederlandse grens”, legt Hehnen uit. “De verbindingen naar steden als Venlo en Roermond zijn erg goed, van daaruit zijn ondernemers en klanten zo in Willich.” Daarnaast liggen Duitse steden als Krefeld, Düsseldorf, Mönchengladbach en Neuss om de hoek, en is het Ruhrgebied zeer goed bereikbaar. Ruim tien Nederlandse bedrijven zijn al overtuigd van deze voordelen en hebben zich de laatste decennia op Münchheide I tot en met IV gevestigd.

Duurzaamheid belangrijke component
Een aspect waaraan bij de ontwikkeling van Münchheide V veel waarde wordt gehecht, is duurzaamheid. “Het is voor de gemeente erg belangrijk dat het bedrijventerrein een grote duurzame component heeft”, aldus Hehnen. “Samen met de afdeling Ruimtelijke Ordening ontwikkelen we daarom een duurzaamheidsconcept. Daarbij gaan we ook in gesprek met de ondernemers: zij hebben vaak specifieke wensen wat dit onderwerp betreft. Zo zal uiteindelijk een concept ontstaan waarin iedereen zich kan vinden.”

 

Foto’s: © Stadt Willich