terug naar nieuwsartikelen

Starten in Duitsland? Regio Niederrhein is perfecte springplank

Wanneer Nederlandse bedrijven een nieuwe stap willen zetten, kijken ze vaak al snel naar onze oosterburen: Duitsland is dichtbij, heeft een grote potentiële afzetmarkt en veel ondernemers spreken wel een woordje Duits. De Duitse regio Niederrhein, direct grenzend aan Nederland, kan hierbij als een springplank naar de rest van Duitsland functioneren. Standort Niederrhein biedt ondernemers ondersteuning bij hun stap naar deze regio.

De regio Niederrhein heeft Nederlandse bedrijven veel te bieden. De regio ligt ingebed tussen het Ruhrgebied en de provincies Gelderland en Limburg en is via de weg, het water, het spoor en de lucht uitstekend bereikbaar. Er lopen diverse veelgebruikte autowegen door het gebied, evenals de drukbevaren Rijn, en er bevinden zich twee vliegvelden. Daarnaast liggen de grote internationale vliegvelden Düsseldorf en Köln-Bonn direct voor de deur. Strategisch gelegen in het hart van Europa vormt de regio de perfecte schakel tussen de Randstad en het Ruhrgebied. De steden Keulen en Düsseldorf liggen bovendien op een steenworp afstand en ondernemers kunnen profiteren van voordelige grondprijzen. Met ruim 16 miljoen consumenten binnen een straal van 100 kilometer biedt de regio tot slot een grote afzetmarkt.

Ondersteuning voor Nederlandse bedrijven
Standort Niederrhein is een regionaal marketingsamenwerkingsverband tussen de steden Krefeld en Mönchengladbach, de vier Kreise Kleve, Viersen, Wesel en Rhein-Kreis Neuss en de IHK Mittlerer Niederrhein. De organisatie ondersteunt buitenlandse ondernemingen, waaronder ook veel Nederlandse bedrijven, bij hun start op de Duitse markt. Zo kan Standort Niederrhein bijvoorbeeld helpen bij de zoektocht naar een geschikte locatie in de regio, en kunnen ondernemers er terecht voor advies over uiteenlopende aspecten van het grensoverschrijdende ondernemen. Op de Nederlandstalige website van Standort Niederrhein, www.investeren-in-duitsland.nl, is veel informatie te vinden over de voordelen en de highlights van de regio. Daarnaast vertellen Nederlandse bedrijven die de stap naar Duitsland al succesvol gemaakt hebben er over hun ervaringen.

Omdat de regio zo aantrekkelijk is voor Nederlandse bedrijven, hebben al meer dan 2.200 Nederlandse ondernemers zich in de regio gevestigd. Dat heeft ertoe geleid dat er aan de Niederrhein diverse netwerken en samenwerkingsverbanden voor Nederlandse ondernemers zijn ontstaan. Een voorbeeld hiervan is de Open Coffee Niederrhein, waar ondernemers en zzp’ers uit de Nederlands-Duitse grensregio elke maand bij elkaar komen om te netwerken, ervaringen uit te wisselen en te discussiëren over ideeën.

Daarnaast kunnen Nederlandse ondernemers die de stap naar de regio Niederrhein willen maken via Standort Niederrhein terecht bij de Regionalagentur Mittlerer Niederrhein. Deze instantie vormt een schakel tussen de regio Mittlerer Niederrhein en het Ministerium für Arbeit, Gesundheit und Soziales van Noordrijn-Westfalen. In Noordrijn-Westfalen zijn er in totaal zestien Regionalagenturen, die onder anderen met de financiële instrumenten van het Europees Sociaal Fonds (ESF) arbeidsbeleid van de deelstraat mede uitvoeren. De Regionalagentur biedt diverse diensten; zo biedt het bureau ondersteuning bij het opbouwen en onderhouden van samenwerkingsverbanden en netwerken in de regio. Ondernemers kunnen er ook informatie en advies over subsidiemogelijkheden inwinnen.

Aanwezig op diverse grensoverschrijdende bijeenkomsten en evenementen
Daarnaast is Standort Niederrhein regelmatig vertegenwoordigd op allerlei Nederlandse en Duitse evenementen. Een goed voorbeeld hiervan is de PROVADA in Amsterdam, de grootste vastgoedbeurs van Nederland, en de EXPO REAL, de bekende internationale vakbeurs voor vastgoed en vastgoedinvesteringen in München. Daarnaast is Standort Niederrhein elk jaar medeorganisator van de Nederlands-Duitse Handelsdag in Mönchengladbach, waar Nederlandse en Duitse ondernemers en andere actoren uit de Nederlands-Duitse samenwerking bijeenkomen. En op de Duitslanddag in Utrecht staat Standort Niederrhein klaar voor Nederlandse bedrijven die activiteiten in Duitsland willen ontplooien en hier meer informatie over willen inwinnen.

Tot slot onderhoudt Standort Niederrhein nauwe banden met twee Nederlands-Duitse businessclubs in de regio: de Business Club Maas-Rhein in Venlo en de Nederlands-Duitse Businessclub in Kleve. Beide businessclubs organiseren regelmatig bijeenkomsten waar Nederlandse en Duitse ondernemers bij elkaar komen en de mogelijkheid hebben om contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen.