Expo Real 2018
terug naar nieuwsartikelen

Standort Niederrhein viert 25-jarig jubileum

Wanneer Nederlandse ondernemers hun eerste stappen op de Duitse markt willen zetten, doen ze dat vaak vanuit de regio Niederrhein, direct aan de grens tussen Nijmegen en Roermond. Niet gek, want de uitstekende ligging, goede bereikbaarheid en grote afzetmarkt vormen de perfecte voorwaarden voor ondernemers. Standort Niederrhein biedt deze ondernemers een helpende hand. Ervaring heeft de organisatie meer dan genoeg: dit jaar bestaat Standort Niederrhein 25 jaar.  

Op 8 december 1995 werd de voorloper van Standort Niederrhein opgericht: REMINEX Gesellschaft für Aussenwirtschaftsförderung mbH. Deze organisatie ondersteunde bedrijven uit de regio Niederrhein die buitenlandse markten wilden betreden. REMINEX bood marktanalyses aan en verkende samen met de ondernemers de markten in het buitenland. Vanuit REMINEX ontstond in 2004 vervolgens Standort Niederrhein. De IHK Mittlerer Niederrhein en vier regionale publiekrechtelijke lichamen bundelden in deze organisatie hun krachten: Stadt Krefeld, de Wirtschaftsförderung Mönchengladbach GmbH, de Rhein-Kreis Neuss en de Wirtschaftsförderungsgesellschaft für den Kreis Viersen mbH. Sinds 2008 zijn ook Kreis Wesel en de Wirtschaftsförderung Kreis Kleve GmbH onderdeel.

Ondersteuning bij vestiging in regio Niederrhein

Waar REMINEX gericht was op het ondersteunen van bedrijven uit de regio Niederrhein bij hun activiteiten in het buitenland, helpt Standort Niederrhein juist bedrijven die zich in de regio Niederrhein willen vestigen – ook Nederlandse bedrijven. De regio is namelijk aantrekkelijk voor Nederlandse ondernemers. Het gebied vormt een springplank naar Duitsland, en de ligging is optimaal: direct aan de grens met Nederland, maar wel in de buurt van grote Duitse steden als Keulen en Düsseldorf. De regio is dan ook de perfecte schakel tussen de Randstad en het Ruhrgebied – en dat in het hart van Europa. De bereikbaarheid van het gebied is bovendien uitstekend: de regio wordt doorkruist door diverse snelwegen, er zijn verschillende luchthavens en ook via het spoor en het water is de regio goed te bereiken. “Daarnaast heeft het gebied veel potentie. Binnen een straal van 100 kilometer wonen maar liefst 16 miljoen consumenten”, aldus Bertram Gaiser, directeur van Standort Niederrhein.

Contact met lokale en regionale partners

Hoe kan Standort Niederrhein Nederlandse ondernemers op weg helpen in het buurland? “Wij hebben contact met alle relevante lokale en regionale instanties en organisaties, en kunnen ondernemers direct met hen in contact brengen”, legt Gaiser uit. “Daarnaast kunnen we de helpende hand bieden bij de zoektocht naar geschikte grondstukken en passende panden.” Bovendien voorziet de organisatie geïnteresseerde bedrijven van uitgebreide informatie, cijfers en statistieken over de regio.

Regio presenteren op evenementen, beurzen en congressen

Standort Niederrhein is ook verantwoordelijk voor de marketing van de regio Niederrhein. “Op verschillende evenementen, beurzen en congressen presenteren we onze regio, vaak samen met lokale partners. Regelmatig zijn we zelf initiator of medeorganisator van evenementen, zoals bij de Duits-Nederlandse Handelsweek”, aldus Gaiser. Standort Niederrhein is ook geregeld aanwezig op logistieke beurzen en beurzen op het gebied van vastgoed, zoals de PROVADA in Amsterdam en de EXPO REAL in München.

Belangen van de regio behartigen en ondersteuning bij arbeidsprogramma’s

“Nog een belangrijk onderdeel van ons werk is dat we de belangen van de regio Niederrhein op verschillende plekken behartigen”, vult Gaiser aan. “Op deelstaatniveau doen we dat onder andere onder de noemer ‘Regionen.NRW’, samen met de acht andere regio’s in Noordrijn-Westfalen. We zijn ook aanwezig bij bijvoorbeeld de Frühjahrsempfang in de Landtag en het Sommerfest van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Berlijn. Daarnaast is Standort Niederrhein lid van verschillende netwerkinitiatieven, bijvoorbeeld de Duits-Nederlandse Handelskamer en de Metropolregion Rheinland.” Ook de werkzaamheden voor de Regionalagentur Mittlerer Niederrhein zijn onderdeel van het takenpakket van Standort Niederrhein. Deze instantie vormt een schakel tussen de regio Mittlerer Niederrhein en het Ministerium für Arbeit, Gesundheit und Soziales van Noordrijn-Westfalen, en houdt zich bezig met de uitvoering van het regionale arbeidsmarktbeleid. Hier staat Standort Niederrhein geïnteresseerden in verschillende programma’s met raad en daad terzijde.

 

Foto: © Standort Niederrhein GmbH / Lothar Berns (Expo Real 2018)