terug naar nieuwsartikelen

Schwalmtal: uitstekende uitvalsbasis voor Nederlandse bedrijven

Bedrijven die op zoek zijn naar een locatie voor een nieuwe vestiging, dienen op verschillende zaken te letten. Wat is geografisch gezien de beste locatie, hoe is de bereikbaarheid via de weg, het spoor, het water en de lucht, en aan welke eisen moet het nieuwe pand voldoen? Nederlandse bedrijven die zich graag in de Duitse regio Niederrhein willen vestigen, zouden in Schwalmtal, net over de grens bij Roermond, wel eens goed kunnen slagen. De firma Hillwood realiseert er namelijk een gloednieuw pand.

Het totale oppervlak van het pand, inclusief productiehal, kantoorruimtes en tussenvloeren, bedraagt 13.409 m² en de oplevering staat gepland voor maart 2021. Welke bedrijven zouden hun intrek in het pand kunnen nemen? “Het gebouw is zodanig van opzet dat we het aan één of twee bedrijven kunnen verhuren”, licht André Wolters, Senior Vice President en Market Leader Germany bij Hillwood, toe. “In principe hebben we geen specifieke voorkeur voor een bepaalde sector en zijn alle branches welkom.” Wel moet het gebouw voldoen aan een aantal normen op het gebied van emissie en geluidsoverlast. Daardoor komen bedrijven die veel uitstoot of geluidsoverlast veroorzaken, niet in aanmerking. Daarnaast zijn ondernemingen met een grote goederenoverslag minder geschikt.

Modern pand dat aan alle hedendaagse eisen voldoet

Voor de bouw van het pand is het geen probleem dat de uiteindelijke huurder nog niet bekend is – het pand is namelijk zo gebouwd dat vrijwel alle sectoren er terechtkunnen. “Het gebouw voldoet aan alle standaard eisen voor bijvoorbeeld productiehallen en is voorzien van de modernste technieken. Daarnaast zijn er diverse maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld vervuilende vloeistoffen niet in het milieu terecht kunnen komen”, aldus Wolters. Bovendien is het pand met veel aandacht voor duurzaamheid gebouwd. Hillwood biedt de toekomstige huurder tot slot veel flexibiliteit bij het inrichten van de kantoorruimtes en tussenvloeren.

Goede bereikbaarheid en veel arbeidskrachten

Volgens Wolters heeft een vestiging in Schwalmtal diverse voordelen. “Allereerst is Schwalmtal zeer goed bereikbaar. De snelwegen A52 en A61 liggen op slechts een steenworp afstand en binnen een uur zijn diverse luchthavens te bereiken”, aldus Wolters. Daarnaast is de ligging van Schwalmtal ten opzichte van de havens in Rotterdam (140 km), Duisburg (40 km) en Antwerpen (130 km) zeer voordelig wanneer een bedrijf uit alle drie de havens goederen krijgt. “Een bijkomend voordeel is dat er in de regio Niederrhein veel arbeidskrachten te vinden zijn.”

Vestiging in Schwalmtal extra interessant voor Nederlandse ondernemers

Voor Nederlandse ondernemers is een vestiging in Schwalmtal extra interessant. “De Nederlands-Duitse grens is om de hoek: vanuit Schwalmtal ben je binnen tien minuten in Nederland”, zegt Wolters. Bovendien wonen in de regio Niederrhein veel Duitsers en Nederlanders die beide talen machtig zijn. “Als je als bedrijf dus werknemers zoekt die Nederlands en Duits spreken en verstaan, zit je hier wel goed. Daarnaast hebben Standort Niederrhein en NRW.Global Business veel ervaring met de vestiging van Nederlandse bedrijven in de regio Niederrhein. Als Nederlandse ondernemer ben je hier dus verzekerd van voldoende ondersteuning en advies”, tipt Wolters. In Schwalmtal zijn dan ook al diverse Nederlandse bedrijven te vinden, bijvoorbeeld Hessing BV, specialist in het snijden en verwerken van groente en fruit. Ook voor het nieuwe pand van Hillwood is al interesse vanuit Nederland.