terug naar nieuwsartikelen

Ondersteuning voor Nederlandse ondernemers in Noordrijn-Westfalen

De coronacrisis houdt Duitsland nu al een tijdje in zijn greep. Veel Duitse bedrijven worden hard getroffen. De Duitse regering heeft dan ook diverse maatregelen afgekondigd om grote en kleine bedrijven voor een faillissement te behoeden. Daarnaast hebben de Duitse deelstaten afzonderlijke maatregelen aangekondigd – zo ook Noordrijn-Westfalen. Ook Nederlanders met een bedrijf dat is gevestigd in deze deelstaat kunnen gebruikmaken van deze regelingen.

‘Soforthilfe’
Noordrijn-Westfalen heeft op 24 maart 2020 een groot pakket met economische maatregelen goedgekeurd. Een van de belangrijkste regelingen is de ‘Soforthilfe’: bedrijven kunnen een beroep doen op directe financiële ondersteuning in de vorm van een bepaald geldbedrag, dat niet terugbetaald hoeft te worden.
Bedrijven met 11 tot 50 medewerkers kunnen een bedrag van 25.000 euro tegemoetzien. Bij bedrijven die tussen de 6 en 10 werknemers hebben bedraagt dit bedrag 15.000 euro; bij bedrijven met 2 tot 5 werknemers en zzp’ers 9.000 euro. Voorwaarden voor deze financiële ondersteuning zijn onder andere dat het bedrijf in Noordrijn-Westfalen gevestigd is, bij een Duits Finanzamt aangemeld is, zijn goederen of diensten al voor 31 december op de markt heeft gebracht en maximaal 50 werknemers heeft (omgerekend naar fulltime dienstverbanden). Bovendien moet meer dan de helft van het opdrachtvolume weggevallen zijn of moet de omzet ten opzichte van dezelfde maand in 2019 meer dan gehalveerd zijn.

Werktijdverkorting
Bovendien zijn de regels voor werktijdverkorting (‘Kurzarbeitergeld’) versoepeld. Er mag nu werktijdverkorting aangevraagd worden wanneer bij minimaal tien procent van de werknemers werkzaamheden wegvallen. De Bundesagentur für Arbeit neemt de afdrachten aan de sociale verzekeringen voor haar rekening. Daarnaast is werktijdverkorting ook voor uitzendkrachten mogelijk. In principe wordt ongeveer 60 procent van het weggevallen nettoloon door de Bundesagentur für Arbeit overgenomen; wanneer een werknemer minimaal één kind heeft circa 67 procent. De werktijdverkorting kann met terugwerkende kracht aangevraagd worden vanaf de eerste van de maand waarin werktijdverkorting aangevraagd wordt.

Andere regelingen
Daarnaast kunnen ondernemers nu onder andere gemakkelijker leningen afsluiten, kunnen betalingen van belastingen uitgesteld worden, kunnen handhaving- en laattijdige betalingstoeslagen kwijtgescholden worden en zal de liquiditeit van bedrijven worden beschermd door nieuwe maatregelen met een onbeperkt volume. Voor bedrijven die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden komen, wordt de verplichting om faillissement te melden opgeschort tot na 30 september 2020.

Advies bij Regionalagentur Mittlerer Niederrhein
Ondernemers uit de regio Niederrhein kunnen voor advies te allen tijde terecht bij de Regionalagentur Mittlerer Niederrhein. Deze instantie vormt een schakel tussen de regio Mittlerer Niederrhein en het Ministerium für Arbeit, Gesundheit und Soziales van Noordrijn-Westfalen. Tot de regio Mittlerer Niederrhein behoren Rhein-Kreis Neuss, Kreis Viersen en de steden Krefeld en Mönchengladbach.
Op de website van de Regionalagentur is volop informatie te vinden over onder andere de regelingen rondom werktijdverkorting in Noordrijn-Westfalen. De Regionalagentur staat klaar om ondernemers hierover te adviseren. Zij kunnen contact opnemen met:
• André Eberhardt: +49 (0)2131 92 68 596 (8:30 tot 15:30 uur)

Meer informatie
Ondernemers kunnen daarnaast op onderstaande pagina’s meer informatie inwinnen over alle economische maatregelen omtrent de coronacrisis:
• Informatie voor werkgevers en werknemers bij het Ministerium für Arbeit, Gesundheit und Soziales van Noordrijn-Westfalen: https://www.mags.nrw/informations-und-unterstuetzungsmoeglichkeiten-corona-pandemie
• Informatie voor werkgevers en werknemers bij het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van Noordrijn-Westfalen: https://www.wirtschaft.nrw/coronavirus-informationen-ansprechpartner
• Antwoorden op veelgestelde vragen: https://www.land.nrw/de/wichtige-fragen-und-antworten-zum-corona-virus
• Aanvraagformulier voor directe financiële ondersteuning (Soforthilfe) voor zzp’ers en kleine bedrijven (11-50 werknemers): https://www.wirtschaft.nrw/nrw-soforthilfe-2020
Overzicht van financiële ondersteuning voor bedrijven en zzp’ers bij de Gesellschaft für innovative Beschäftigungsförderung mbH: https://www.gib.nrw.de/themen/arbeitsgestaltung-und-sicherung/corona-hilfen-fuer-unternehmen-und-selbstaendige