terug naar nieuwsartikelen

Met gezonde gebouwen naar de modelregio

De gebouwen van de toekomst zijn gezond en duurzaam. Deze bewustwording in de bouwsector is  gestart en rolt met een “groene golf” over de sector heen. Met het nieuwe stadhuis van Venlo is een project met wereldwijde bekendheid gerealiseerd. Dit heeft de stad Venlo geholpen om een ongekend niveau van herkenning te bereiken. Maar dat is nog maar het begin: het project “Healthy Building Network” is bedoeld om veel meer gezonde gebouwen te creëren en van de regio een modelregio voor gezond bouwen te maken.

De projectregio van het Duits-Nederlandse project is de euregio Rijn-maas-noord. De euregio Rijn-maas-noord is een publiekrechtelijke vereniging met als doel de samenwerking in het Duits-Nederlandse grensgebied vorm te geven.

In totaal nemen negen partners deel aan het INTERREG V A-project, dat door de Europese Unie wordt gefinancierd. Dit zijn de gemeente Venlo, Bluehub BV, C2C ExpoLAB, Driesenaar, Blue Engineering BV en de bedrijfsontwikkelingsbureaus Krefeld, Mönchengladbach en Kreis Viersen. Het project wordt wetenschappelijk ondersteund door de Universiteit van Maastricht.

De focus

De focus van het project is het vergroten van het bewustzijn van gezond bouwen, het inspireren van bedrijven en hen van informatie te voorzien (over onder andere recyclingmanagement, intelligent gebruik van gezonde materialen en energiezuinigheid) om zo innovatie te bevorderen. Op deze manier realiseren we een modelregio. Tot de doelgroep behoren alle spelers in de bouwsector, architecten, bouwheren, investeerders, gemeentelijke besluitvormers, aannemers en toeleveranciers.

Economische efficiëntie

Op de lange termijn biedt gezond bouwen ook financiële een oplossing: de prestaties van de medewerkers worden verbeterd en het ziekteverzuim wordt teruggedrongen. “Op deze manier hebben we het ziektecijfer onder de medewerkers teruggebracht en besparen we zo’n 600.000 euro per jaar”, zegt Antoine Scholten, burgemeester van Venlo, over het nieuwe stadhuis. Een wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn en de productiviteit van gebruikers van gezonde gebouwen wordt momenteel uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht. Een ander voordeel van gezonde gebouwen is dat ze zeer weinig energie verbruiken en ze deze zelf energie opwekken. De belangstelling voor deze bouwwijze is groot; veel mensen willen er meer over weten. Burgemeester Scholten spreekt jaarlijks ongeveer 30.000 geïnteresseerden uit de hele wereld.

Het netwerk groeit voortdurend en momenteel zijn er verschillende projecten die voortbouwen op de ervaring van het stadhuis in Venlo, in aanbouw of in de planning in de regio. Eén van de redenen om te investeren in deze veelbelovende regio.

Meer informatie is beschikbaar op: www.healthybuildingnetwork.com

 

Gesponsord door: