terug naar nieuwsartikelen

Met de Internationaliseringsscan de grens over

Bedrijven in de Nederlands-Duitse grensregio die internationaal actief willen worden, werpen al snel een blik op hun buurland. Maar hoe weten ondernemers nu of hun bedrijf klaar is voor de markt aan de andere kant van de grens? Wat zijn de kansen en zakelijke mogelijkheden in het buurland, en hoe ziet de markt aldaar er precies uit? De Internationaliseringsscan biedt uitkomst.

“Met de Internationaliseringsscan kunnen Nederlandse en Duitse bedrijven onderzoeken wat hun zakelijke mogelijkheden in het buurland zijn”, legt Vincent Pijnenburg, lector Cross-Border Business Development aan Fontys Hogescholen Venlo, uit. “Ondernemers kunnen een test doen, die hen inzicht biedt in hoeverre hun bedrijf klaar is voor het betreden van de markt in het buurland. Daarnaast krijgen zij hulp en advies bij het verkennen van de markt van het buurland, het analyseren van hun kansen aldaar en het opstarten van zakelijke grensoverschrijdende mogelijkheden.” Met de scan wordt kennis en expertise gebundeld, zodat bedrijven zo goed mogelijk geholpen kunnen worden. De scan heeft als doel Nederlandse en Duitse ondernemers te ondersteunen bij het ontwikkelen van een langetermijnstrategie voor grensoverschrijdende business.

Mkb-bedrijven uit alle sectoren
Welke bedrijven kunnen meedoen aan de scan? “Heel simpel: alle mkb-bedrijven uit Limburg en de Duitse regio Niederrhein die graag actief willen worden in het buurland. Ook bedrijven die er al actief zijn, maar tegen problemen aanlopen, mogen meedoen”, aldus Pijnenburg. “In welke sector het bedrijf actief is, maakt niet uit. Voor ons is het businessmodel van belang; van daaruit kijken we verder.”

Expertise op uiteenlopende gebieden
De Internationaliseringsscan werd begin 2020 door Ondernemend Venlo, het lectoraat Cross-Border Business Development van Fontys Hogescholen Venlo en de Wirtschaftsförderung Kreis Viersen officieel gelanceerd. Het project ontving hiervoor een INTERREG-subsidie van een jaar. Inmiddels hebben ook Standort Niederrhein, NRW.BANK en de Rabobank zich bij de scan aangesloten. “Hierdoor kunnen ondernemers profiteren van expertise op uiteenlopende gebieden. We bundelen kennis om bedrijven op deze manier zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn”, vertelt Pijnenburg.

Optimale start op de Duitse markt
“Wanneer je kijkt naar de buitenlandse directe investeringen, staan Nederlandse investeerders in de regio Niederrhein duidelijk op nr. 1. Standort Niederrhein ondersteunt hen graag bij hun stap over de grens”, aldus Bertram Gaiser, directeur van Standort Niederrhein. De regio Niederrhein heeft een strategisch goede ligging: dicht bij de Nederlandse grens, bij het Ruhrgebied én bij steden als Düsseldorf en Keulen. “Met behulp van de Internationaliseringsscan en ons netwerk willen we ervoor zorgen dat ondernemers een optimale start op de Duitse markt hebben”, legt Gaiser uit. “Vanuit de regio Niederrhein kan dan de rest van de deelstaat Noordrijn-Westfalen veroverd worden.”

Kosteloos
De Internationaliseringsscan is kosteloos voor ondernemers. Ondernemers die graag mee willen doen aan de scan, kunnen zich hier aanmelden. Na het invullen van een korte vragenlijst ontvangen ze een individuele analyse en een pakket met concrete maatregelen waarmee ze de markt van het buurland kunnen ontsluiten. Op bovengenoemde website is tevens meer informatie over de scan te vinden.