terug naar best practices

“Kwaliteitsbesef zit Duitsers in het bloed”

“Je hoeft een Duitser niet te vertellen dat hij een kwalitatief goed product moet maken, dat is vanzelfsprekend”, aldus Wouter van Halteren, directeur van HALTER CNC Automation B.V. uit Hoevelaken. De productie van het bedrijf vindt plaats in het Duitse Issum, in de regio Niederrhein. Hoe dat zo gekomen is, waar je op moet letten wanneer je de stap naar Duitsland wil zetten en hoe de samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse collega’s verloopt, vertelt Van Halteren in dit interview.

Het bedrijf werd opgericht in 2013 en heeft een beladingsrobot ontwikkeld, die eenvoudig op elke CNC-machine is aan te sluiten. Zo helpt HALTER CNC Automation bedrijven in de toelevering, lucht- en ruimtevaart, machinebouw en de automobielindustrie om meer efficiëntie en winst te behalen met hun CNC-machines. Vrijwel direct na de oprichting van het bedrijf werd er een samenwerking aangegaan met Fastems Systems GmbH in Issum. “Duitsland is onze belangrijkste afzetmarkt. Het oorspronkelijke plan was om in Nederland te produceren, maar omdat we zagen dat er ontzettend veel kennis in Duitsland is, wilden we graag met Fastems Systems samenwerken”, legt Van Halteren uit. “Zij hebben de benodigde knowhow, kunde en faciliteiten in huis.” In de loop der jaren hebben de bedrijven samen nieuwe producten ontwikkeld en de productie geoptimaliseerd. De productie en een groot deel van de engineering vinden nu plaats in Issum, binnen het in 2019 opgerichte Halter CNC Automation GmbH, wat nu onderdeel is van het moederbedrijf Halter Group B.V.

“Uiteindelijke product is in Duitsland vaak beter”

Wat bevalt Van Halteren precies zo goed aan de samenwerking met de Duitsers? “Het is voor Duitsers vanzelfsprekend om een kwalitatief goed product te maken. Kwaliteitsbesef zit de Duitsers in het bloed, net als het bouwen van machines. We zullen de productie daarom nooit naar Nederland halen.” Volgens Van Halteren lijkt het soms alsof bepaalde ontwikkelingen in Duitsland wat langzamer gaan, maar doordat Duitsers grondig te werk gaan, is het uiteindelijke product vaak beter. “Je kunt het product dan beter in de markt zetten en je hoeft er niet meer naar om te kijken.” Daarnaast vindt Van Halteren de combinatie van de Nederlandse flexibiliteit en servicegerichte instelling enerzijds en de Duitse ‘Gründlichkeit’ anderzijds een gouden combinatie.

Strategische ligging

Van Halteren vertelt dat de strategische ligging van Issum ideaal is voor HALTER CNC Automation. “We vonden het belangrijk dat de Duitse vestiging niet al te ver van de Nederlandse vestiging af zou liggen. Dat is gelukt: vanuit Hoevelaken is het slechts iets meer dan een uur rijden.” Daarnaast is het dicht bij de luchthaven in Düsseldorf. “Klanten uit heel Europa komen vaak met het vliegtuig, waardoor we ook voor hen goed te bereiken zijn.”

“Wederzijds respect wordt steeds groter”

De samenwerking tussen de Nederlandse medewerkers in Hoevelaken en de Duitse medewerkers in Issum verloopt volgens Van Halteren erg goed. Elke week vinden er meerdere online meetings plaats waarin de lopende zaken besproken worden. Dat gebeurt over het algemeen in het Engels, maar soms wordt er ook Duits of Nederlands gesproken. “In het begin waren er wel wat cultuurverschillen”, zegt Van Halteren. “De Nederlandse collega’s waren wat assertiever en wilden problemen snel oplossen, terwijl de Duitse medewerkers er liever nog een keer extra over nadachten. We merken nu echter dat het wederzijds respect steeds groter wordt.”

Veiligheid altijd voorop

Hij ziet weinig verschillen in de omgang met Nederlandse en Duitse overheidsinstanties: “In beide landen moet je je zaakjes gewoon goed op orde hebben.” De wet- en regelgeving voor de machinebouw is bovendien Europees geregeld. “Daarnaast staat bij ons de veiligheid sowieso altijd voorop – ongeacht of we in Nederland of Duitsland zijn.” Ook tussen de wensen van Nederlandse en Duitse klanten ziet hij geen verschil.

Proactieve belastingadviseur

Veel Nederlandse ondernemers kijken eerst naar Duitsland wanneer ze hun zakelijke activiteiten naar het buitenland willen uitbreiden. Welke tips zou Van Halteren aan hen willen geven? “Zorg dat je een goede ‘Steuerberater’, een belastingadviseur, in dienst neemt”, adviseert hij als eerste. “Het is belangrijk dat hij of zij niet alleen reactief handelt, maar ook proactief. Het is namelijk erg prettig wanneer je Steuerberater je wijst op de mogelijkheden die er zijn.” Daarnaast is het handig wanneer hij of zij al eens Nederlandse bedrijven geadviseerd heeft.

Volgens Van Halteren is het daarnaast belangrijk om er rekening mee te houden dat de Duitse mentaliteit anders is. “Wanneer je dat doet en laat zien dat je er respect voor hebt, krijg je ook respect terug”, aldus Van Halteren. Duitsers zijn doorgaans wat minder assertief. Daarnaast zijn ze vaak een wat formelere omgang gewend. “Geef ze de ruimte en het vertrouwen, dan voelen ze zich uiteindelijk voldoende op hun plek om hun mening te geven en informeel met elkaar om te gaan”, tipt Van Halteren. Daarnaast is het volgens hem van groot belang om het Duits te beheersen.

Afspraak is afspraak

En tot slot: probeer van de Duitse vestiging geen Nederlands bedrijf te maken. “Duitsers zijn compromisloos in hun processen. Het is zinloos om te hopen dat ze daar verandering in aanbrengen”, zegt Van Halteren. “Duitsland heeft enorm grote voordelen op het gebied van kwaliteit: afspraak is afspraak. Die voordelen moet je niet willen veranderen.”


HALTER CNC Automation B.V.
Hogebrinkerweg 19
3871 KM Hoevelaken
Nederland
Phone: +31 88 015 74 00
E-mail: info@haltercnc.com