terug naar nieuwsartikelen

Internationaliseringsscan helpt bedrijven op weg in het buurland

Op 18 februari werd in het Technologie- en Gr├╝nderzentrum in het Duitse Kempen officieel de Internationaliseringsscan gelanceerd. Hiermee kunnen Nederlandse en Duitse bedrijven aan beide zijden van de grens onderzoeken wat hun zakelijke mogelijkheden in het buurland zijn.

De projectpartners zijn aan Nederlandse kant Ondernemend Venlo en het lectoraat Cross-border Business Development van Fontys Hogescholen Venlo; aan Duitse kant de Wirtschaftsf├Ârderung Kreis Viersen.

Krachtige servicetool voor grensoverschrijdend zakendoen

Met de Internationaliseringsscan hebben Nederlandse en Duitse bedrijven uit het mkb een krachtige servicetool in handen wanneer ze grensoverschrijdend zaken willen gaan doen. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld een test doen die laat zien in hoeverre hun eigen bedrijf klaar is voor het toetreden van de markt van het buurland. De scan biedt daarnaast ondersteuning bij het verkennen van de markt van het buurland en analyseert de kansen op deze markt. Bovendien krijgen ondernemers hulp bij het opstarten van zakelijke grensoverschrijdende mogelijkheden.

Doel van de scan is om deelnemende bedrijven te ondersteuningen bij het ontwikkelen van een langetermijnstrategie voor grensoverschrijdende business en om hen voor te bereiden op het toetreden van de markt van het buurland. Daarnaast moeten met de scan grensoverschrijdende competenties gebundeld worden.

Uitbreiding van Nederlandse Duitslandscan

De nieuwe scan is een uitbreiding van de Nederlandse Duitslandscan, die in 2019 door de Commissie Internationalisering van Ondernemend Venlo ontwikkeld werd. Met deze scan kregen al ruim dertig Noord-Limburgse bedrijven ondersteuning bij het zakendoen over de grens. Naar aanleiding hiervan ontstond het idee om de scan ook aan de andere kant van de grens aan te bieden, zodat bedrijven uit beide landen er gebruik van zouden kunnen maken.

Het pilotproject wordt nu in totaal een jaar lang gefinancierd door het INTERREG V-A-programma Deutschland-Nederland. Mogelijk wordt het project vanaf september 2020 verder in de Euregio Rijn-Maas-Noord uitgerold.

Internationaliseringsscan is kosteloos

Bedrijven kunnen gratis gebruikmaken van de Internationaliseringsscan. Op https://internationalisierungsscan.eu/nl/ is meer informatie over de scan te vinden. Ondernemers die mee willen doen, dienen op bovenstaande website een korte vragenlijst in te vullen. Daarna ontvangt het bedrijf een individuele analyse en een pakket met concrete maatregelen ter ondersteuning van de verdere ontsluiting van de Duitse markt.