terug naar best practices

”Een Duitser bouwt op een heel andere manier dan een Nederlander”

Ondernemers uit het zuiden van Nederland die zich aan het oriënteren zijn op de Duitse markt en daar een vestiging willen opzetten, komen vaak als eerste in de deelstaat Noordrijn-Westfalen terecht. Beter gezegd: in de regio Niederrhein, ingeklemd tussen de Nederlandse grens tussen grofweg Nijmegen en Roermond en het Duitse Ruhrgebied. Dat geldt ook voor AVG uit het Limburgse Heijen. Het bedrijf breidde in de jaren ‘80 uit naar Duitsland – en met succes. Corné van den Brand, manager Infra bij AVG, vertelt er meer over.

Als bedrijvengroep heeft AVG vier divisies: Infra, Bouwstoffen, Transport en Explosieven Opsporing Nederland. De wortels van het familiebedrijf liggen in Gennep, waar het bedrijf in 1920 werd opgericht. Nadat het bedrijf daar uit zijn jasje was gegroeid, verhuisde het eind jaren zeventig naar Heijen. Jaren van gestage groei en uitbreiding volgden – waarbij een blik over de grens niet mocht ontbreken. “We zagen volop mogelijkheden in de regio Niederrhein: er was een markt en de regio lag op een steenworp afstand van ons hoofdkantoor in Heijen”, aldus Van den Brand. In 1988 werd er dan ook een Duitse dochteronderneming in Goch opgericht. “Dat was om de hoek. Doel was aanvankelijk om binnen een straal van 50 km van Heijen te blijven”, legt Van den Brand uit. De zaken gingen echter zo goed dat eind jaren 1990 een vestiging in Rheinhausen (Duisburg) werd geopend. Later volgde er een betoncentrale. Inmiddels heeft AVG ook een houtverwerkingsinstallatie in Rheinberg.

Ondersteuning van advocatenkantoor

Hoe bereidde AVG zich voor op deze stap over de grens? “Wij hebben direct een advocatenkantoor uit Kleve in de arm genomen”, vertelt Van den Brand. “Zij wisten precies hoe de oprichting van een bedrijf in Duitsland in zijn werk ging, hoe de Duitse wet- en regelgeving in elkaar zit, aan welke eisen we moesten voldoen, welke formulieren en vergunningen we moesten aanvragen… Dit is immers enorm belangrijk in de bouw. Waren we wel aangemeld bij de SOKA-BAU? Hadden we wel een ‘Freistellungsbescheinigung’? Gaandeweg hebben wij zo steeds meer onze weg in Duitsland gevonden.”

Hogere eisen, betere kwaliteit

AVG ondervond bijvoorbeeld aan den lijve dat Duitsers hogere eisen aan producten en diensten stellen. ”Een Duitser bouwt op een heel andere manier dan een Nederlander”, legt Van den Brand uit. “Duitsers leggen een straat aan met het idee dat deze straat minimaal honderd jaar blijft liggen. In Nederland is dat maar vijftig jaar.” Dat heeft tot gevolg dat kwaliteit in Duitsland een grotere rol speelt. Er moeten meer vergunningen worden aangevraagd dan in Nederland, en er moet meer worden gedocumenteerd.

Vertrouwen winnen

Ook maakte Van den Brand van dichtbij mee hoe verschillend de Nederlandse en de Duitse mentaliteit zijn. Sommige Duitsers zijn wat formeler, en het kan even duren voordat je als Nederlandse ondernemer het vertrouwen van je Duitse opdrachtgever hebt gewonnen. Van den Brand: “Daar moet je je gedrag op aanpassen. Als nieuwkomer, en al helemaal als bedrijf dat niet uit Duitsland komt, moet je je eerst bewijzen.” Nederlanders staan er volgens Van den Brand om bekend dat ze goed kunnen plannen en dat ze snel en netjes werken. “Dat zijn sterke punten en die moet je als bedrijf ook laten zien, maar doe dat wel op een respectvolle manier – en pas je aan. Zo win je gaandeweg steeds meer vertrouwen”, tipt Van den Brand.

Goede samenwerking

Bij AVG werken de zo’n 250 Nederlandse en Duitse medewerkers goed met elkaar samen. “De voertaal is meestal Duits, maar de Duitse medewerkers verstaan doorgaans ook goed Nederlands”, zegt Van den Brand. “We zeggen ook ‘jij’ tegen elkaar – we blijven toch een Nederlands bedrijf. Mijn Duitse collega’s moesten daar wel even aan wennen, net als aan de Nederlandse manier van leidinggeven, maar inmiddels willen ze niet meer anders.”

“Duits spreken van cruciaal belang”

Wat zou Van den Brand mee willen geven aan Nederlandse ondernemers die de stap over de grens willen zetten? “Het is van cruciaal belang om Duits te spreken. Met Engels kom je er over het algemeen niet”, waarschuwt Van den Brand. “Je Duits hoeft zeker niet perfect te zijn; als je maar laat zien dat je het probeert en dat je er moeite voor doet, waardeert een Duitser dat heel erg. Doe je dat niet, sta je meteen al met 10-0 achter.” Ook fysieke aanwezigheid in Duitsland is erg belangrijk; dat geeft een Duitser vertrouwen. “Je hoeft niet meteen van begin af aan een vestiging in Duitsland te hebben; in de opbouwfase is een Duits postbusadres voldoende. Maar op een gegeven moment ontkom je er toch niet aan. Het heeft AVG erg geholpen dat we ook fysiek veel in Duitsland zijn”, zegt Van den Brand. “Wees er daarnaast op voorbereid dat de Duitse bureaucratie enorm is en dat sommige dingen anders zijn dan in Nederland.” De Duitse regelgeving omtrent personeel en detachering is bijvoorbeeld erg complex. “En, tot slot: lees je contracten goed. Er kunnen dingen instaan die je niet verwacht”, aldus Van den Brand. “Als je hier allemaal rekening mee houdt, moet het goedkomen. Het is prettig werken hier in de grensregio!”


AVG

De Grens 7
6598 DK Heijen
Nederland

Bezoekadres:
Mausegatt 40
47228 Duisburg (Rheinhausen)
Duitsland
Telefoon: +49 2065 77470
E-mail: info@avg.eu
Website: www.avg.eu