Duits-Nederlandse Handelsweek
terug naar nieuwsartikelen

Digitale Duits-Nederlandse Handelsweek groot succes

Circa 500 deelnemers, 16 webinars en 170 matchinggesprekken – dat is het mooie resultaat van de Digitale Duits-Nederlandse Handelsweek . “Het evenement was een groot succes”, zegt Jörg Raspe, beleidsmedewerker internationalisering bij de Industrie- und Handelskammer (IHK) Mittlerer Niederrhein. “Er deden veel nieuwkomers mee, maar ook diverse gevestigde namen.”

De bedrijven konden informatie inwinnen over zakelijke kansen over de grens. Vooral de webinars ‘Digitaal zonder grenzen’, ‘Marktentree Duitsland’ en ‘Succesvol op de Nederlandse aanbestedingsmarkt’ waren populair. Daarnaast konden bedrijven zich tijdens webinars in de onderwerpen ‘Biobased Value Chain’, ‘Cyber Security’ en ‘Trends in de Duitse chemische sector’ verdiepen.

Webinar: regio Niederrhein en Noordrijn-Westfalen als springplank naar de Duitse markt

Standort Niederrhein GmbH was niet alleen medeorganisator, maar heeft ook samen met NRW.Global Business GmbH en NRW.BANK een webinar verzorgd. Hier kregen ongeveer 40 deelnemers uitgebreide informatie over de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de regio Niederrhein als de perfecte springplank voor Nederlandse ondernemers naar de Duitse markt.

De regio ligt in het westen van Noordrijn-Westfalen, direct aan de Nederlandse grens, en heeft circa twee miljoen inwoners. Als grensregio is de regio Niederrhein internationaal georiënteerd en heeft talrijke Nederlandse connecties: bijna tien procent van de bedrijven heeft buitenlandse eigenaren. Een groot deel hiervan komt uit Nederland. Bertram Gaiser, directeur van Standort Niederrhein GmbH, gaf informatie over de regio en vertelde over de belangrijkste sectoren aldaar. Daarnaast leerden de deelnemers meer over grensoverschrijdende projecten, initiatieven en netwerken die bij de stap naar Duitsland ondersteuning kunnen bieden.

Ongeveer 4.000 Nederlandse bedrijven hebben al gekozen voor een vestiging in Noordrijn-Westfalen en profiteren sindsdien van talrijke voordelen. Nederland staat dan ook al jarenlang bovenaan de lijst met landen die in Noordrijn-Westfalen investeren. Charlotte Reinfrank van NRW.Global Business GmbH vertelde de deelnemers over de sectoren die Nederlandse ondernemers de beste kansen bieden en over locatievoordelen voor ondernemers.

Als ontwikkelingsbank voor Noordrijn-Westfalen ondersteunt NRW.BANK de deelstaat bij structurele en economische beleidstaken. Dit gebeurt in opdracht van de Duitse overheid, zonder winstoogmerk. NRW.BANK maakt hierbij gebruik van een breed scala aan instrumenten uit het kredietwezen: van de klassieke lening tot adviesdiensten op maat. Stephan Kunz informeerde in zijn presentatie over een aantal programma’s en ondersteuningsmogelijkheden voor Nederlandse bedrijven.

Virtuele variant van Duits-Nederlandse Handelsdag

De Digitale Duits-Nederlandse Handelsweek is als virtuele variant op de bekende Duits-Nederlandse Handelsdag ontstaan, die al jarenlang elk jaar in het Borussia-Park in Mönchengladbach plaatsvindt.

De Handelsweek werd dit jaar georganiseerd door IHK Mittlerer Niederrhein, in samenwerking met Standort Niederrhein GmbH, de Duits-Nederlandse Handelskamer, Provincie Limburg, de vertegenwoordigingen van het Koninkrijk der Nederlanden in Duitsland, het Enterprise Europe Network (EEN), NRW.Global Business GmbH, IHK Aachen, Niederrheinische IHK Duisburg – Wesel – Kleve zu Duisburg en IHK Nord-Westfalen.

Geïnteresseerde ondernemers kunnen de webinars en presentaties uit de Handelsweek terugvinden op www.wirtschaftsforum-ihk.de.