terug naar best practices

Aurora Kaas: in de regio Niederrhein met open armen ontvangen

Jonge kaas, oude kaas, geitenkaas, schapenkaas, met of zonder kruiden, met bloemen, met een pittig pepertje – het assortiment van Aurora Kaas is nagenoeg eindeloos. Het Limburgse bedrijf produceert uitsluitend biologische kazen: duurzaamheid en een gezond milieu voor mens en dier staan er hoog in het vaandel. Negen jaar geleden besloot Aurora Kaas de stap naar Duitsland te maken.

Het verhaal van Aurora begon in 1980, toen Harry en Janny ten Dam de zuivelfabriek De Dageraad in Ven-Zelderheide begonnen. In 1998 besloot de familie zich te specialiseren in de kaasproductie en werd de productie van zuivel stopgezet. Omdat het bedrijf veel zakendoet met het buitenland, werd de naam twee jaar later veranderd in Aurora. Het bedrijf groeide langzaam maar zeker uit tot een echt familiebedrijf: de vier kinderen Manon, Joris, Tim en Daan zijn er allemaal werkzaam. Elk jaar wordt er maar liefst tien miljoen liter melk verwerkt, die afkomstig is van geselecteerde biologische boeren uit de regio: tien Nederlandse en zeven Duitse boeren.

Volop ruimte en lage grondprijzen

In 2011 werd begonnen met de bouw van een moderne en innovatieve kaasopslag in het Duitse Kranenburg. In 2019 kwamen daar een nieuwe kaasmakerij en verkoopruimte bij. Waarom besloot de familie om de stap naar Duitsland te zetten? “De Nederlandse vestiging van ons bedrijf ligt heel dicht bij de Duitse grens, en het grootste deel van onze klanten zat al in Duitsland”, vertelt Manon. “We wilden graag uitbreiden en omdat we al in de grensregio zaten, was het voor ons heel vanzelfsprekend om in beide landen onze ogen en oren open te houden.” Op een gegeven moment kwam een stuk grond in Kranenburg op het pad van de familie. Na alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen te hebben, besloot het gezin het Duitse avontuur aan te gaan. “De grondprijs was een stuk lager dan in Nederland, dat gaf ons veel ruimte”, aldus Harry. “En een deel van onze boeren zit in deze regio. Bovendien werden we hier met open armen ontvangen.” En zo komt het dat Aurora Kaas nu ook in Kranenburg kaas produceert – op slechts 10 minuten van de Nederlandse kaasmakerij. In de toekomst zal de gehele productie naar Duitsland verplaatst worden.

Goede samenwerking tussen Nederlandse en Duitse werknemers

Het bedrijf heeft werknemers uit Nederland, Duitsland en andere Europese landen in dienst. Hoe verloopt de samenwerking tussen de Nederlanders en de Duitsers? “Eigenlijk heel goed”, aldus Manon. “Ze werken goed met elkaar samen; er zijn maar weinig communicatieproblemen. Iedereen spreekt Nederlands, Duits of Engels.” Volgens Tim is het aangenaam werken met de Duitse collega’s. Wel is hem opgevallen dat de Duitse werknemers meer dan de Nederlanders gewend zijn aan hiërarchische verhoudingen – en dus minder snel iets van een collega aannemen. “En de Duitse werknemers nemen wat minder snel initiatief dan onze Nederlandse werknemers”, vindt Harry. “Wel vind ik het Duitse systeem van ‘Auszubildenden’ erg goed.”
Hoe ziet de zoektocht naar nieuwe werknemers in Duitsland er eigenlijk uit? “Dat is af en toe wel lastig”, geeft Manon toe. “In Nederland weet ik precies waar ik terecht kan – in Duitsland is dat voor mij soms nog onduidelijk.” Bij de Duitse vestiging zijn ook veel Nederlanders in dienst, die vaak nog in Nederland wonen. “Dat heeft gevolgen voor je belastingaanslag, je pensioen, je sociale verzekeringen en je zorgverzekering, dus dat levert extra papierwerk op”, legt Manon uit. “Maar inmiddels beginnen we gelukkig steeds beter onze weg te vinden bij de Duitse overheidsinstanties.”

Duitsers proberen graag kaas uit, Nederlanders blijven bij jong belegen

Kopen Nederlanders en Duitsers eigenlijk andere kaas? “Ja”, knikken de drie familieleden instemmend. Duitsers proberen graag  verschillende smaken kazen: kazen met bloemen of verschillende kruiden, seizoensgebonden kazen… Ze kopen graag kleinere stukken van bijvoorbeeld 200 gram. Nederlanders daarentegen blijven bij hun vertrouwde kaas: “doe maar een pond jong belegen”. Ze wagen zich niet zo snel aan iets nieuws.

“Win van tevoren voldoende informatie in”

Welke tips zouden Harry, Manon en Tim willen geven aan Nederlanders die in de regio Niederrhein hun zakelijke geluk willen beproeven? “Win van tevoren voldoende informatie in, zodat je weet waar je aan begint. En neem iemand aan die de markt en het land kent”, adviseert Tim. “Het is heel handig om iemand te hebben die de weg weet op het gebied van Duitse belastingen, overheidsinstanties en wetgeving.” “Vooral ook omdat we weliswaar één Europa zijn en de regels op Europees niveau hetzelfde zijn, maar Nederland en Duitsland die toch op hun eigen manier invullen”, vult Manon aan. “De verschillen zijn groter dan je van tevoren misschien denkt.” De taal is echter nooit een probleem geweest: “Wij spreken niet perfect Duits, maar tot nu hebben we ons heel goed kunnen redden”, zegt Manon. “We zijn ontzettend blij dat we de stap naar Duitsland hebben gezet”, sluit Harry af. “Als we in Nederland waren gebleven, waren we nooit zo ver gekomen.”


Aurora kaas GmbH
Im Hammereisen 55
47559 Kranenburg
Duitsland
Telefon: +49 2826 99 96 740
E-mail: info@aurora-kaas.com

O.D.I. De Dageraad b.v h.o.d.n Aurora
Vensestraat 47
6599 AN Ven-Zelderheide
Nederland
Phone: +31 485 513 055
E-mail: info@aurora-kaas.com